sâmbătă, 3 aprilie 2010

supa crema magica de legume


Ingrediente:
la 6 l apa:
1/2 kg morocvi
o telina medie spre mare
o ceapa medie spre mare
2 pastranaci nu tocmai mici
2 radacini de patrunjel cum or fi
2 cartofi medii
2 cutii rosii intregi decojite a cate 500 g fiecare sau 1 kg rosii de gradina foarte, foarte coapte
sare, busuioc dupa gust
blender sau muschi in brate

Supa asta e magica cu adevarat din mai multe motive: e foarte usor de facut, e incredibil de buna avand in vedere ca are in ea doar radacini :), e dietetica, nu contine grasimi, poate fi mancata si rece, mai ales vara, iar pe mine una m-ajuta sa balansez carnurile si mancarurile grele de la masa de Paste.

Cum o preparam:
Curatam toate legumele fara rosii, le taiem in bucatlele mai mici ( cum taiem cartofii pt. ciorba) si le punem la fier in apa. Cand legumele sau inmuiat bine-bine( cam dupa 1 ora) le scoatem pe o farfurie si le dam in blender in portii mici, eventual cu cate un polonic de supa sau apa.
Daca n-avem blender e musai nevoie de una bucata sot/ prieten/ vecin cu brate puternice si inarmat cu ustensila de facut piure care sa paseze legumele.
Bun, dupa ce blenduim/ pasam legumele le punem la loc in oala in care au fier, peste supa pe care si-au lasat-o, si adaugam rosiile bleduite/ pasate si ele. Daca folosim rosii proaspete le oparim inainte ca se le decojim si le adaugam in supa la fel, blenduite/ pasate. Completam cu apa daca mai e nevoie.
Mai lasam supa la fiert inca vreo 30 de min, foc mediu. La final adaugam sare si busuioc uscat dupa gust si gata!
Eu de obicei la supa asta fac crutoane cu ulei de masline si oregano, frecate cu usturoi, dar ea se poate manca si asa pt. ca e destul de groasa. La fel, daca vrem putem aduaga la final ulei de masline.
Pofta buna!

2 comentarii:

cosmacpan spunea...

of ma speriasem ca ai uitat de crutoane...
in loc de busuioc noi punem chimen in uleiul care sfaraie si mestecam de zor fara a mai astepta sa se raceasca (sa be oparim garlejurile nu alta)

YukiAme spunea...

care ulei, niciun ulei :p