sâmbătă, 24 aprilie 2010

irish apple crumble

Ingrediente:
1 kg mere golden (pentru reteta asta ideal ne-ar trebui mere granny smith pt. ca raman albe in timpul coacerii)
~400 g faina
200g unt
150 g zahar
2-3 lingurite de scortisoara
zeama de la o lamaie

Preparare:

1. ungem forma( sau formele individuale rezistente la cuptor) cu unt si le tapetam cu zahar






2. amestacam faina cu scortisoara apoi o frecam cu unul rece pana rezulta un aluat foarte sfaramicios asemanator cu firimiturile de paine( cu cat aluatul seamana mai bine cu firimiturile cu atat mai bine)




3.repede de tot( ca sa nu se inegreasca) curatam merele de coaja, le scoatem cotorul si le taiem bucati; le amestecam cu zeama de lamaie si le punem la calit intr-o craticioara timp de 5-10 min, la foc mic cu untul si zaharul; amestecam din cand in cand cu maare grija, eventula doar scuturand din cratita ca sa nu zdrobim merele. Nu punem scirtiosara in mere, ea se pune in aluat.





4. Punem merele in formle individuale



5. si acoperim cu aluat.




6. dam la cuptor 40 de minute, la foc mediu.
7. ornam cu frisca si presaram scirtiosara.




LE: lol, my irish aple crumble is british, sau cel putin asa zice wiki

2 comentarii:

ionuca spunea...

O mică-mare nelămurire: cât unt tre' să pun când le amestec cu făina şi scorţişoara? Sau măcar cât tre' să rămână ca să călesc merele în el?

De-abia aştept să încerc reţeta asta! :D

Merciiii!

YukiAme spunea...

e ochiometric, cat intra; fa intai aluatul, simti la mana cand mai trebuie unt ca daca nu e suficient nu se face firimituri; chiar daca intra tot untul in aluat nu-i bai, important e sa ai formele unse, ca merele se fac si simple, doar cu zahar, ca isi lasa suc + ca au si sucul de la lamaie si nu se ard :)
spor si enjoy :)