luni, 6 iulie 2009

satul din mijlocul capitalei

poate ca stiti, sau poate nu. eu sunt aici doar ca sa consemnez aceasta variatie demografica aparent fara margini pe care o putem intalni fara a parasi capitala.

se spune ca bucurestiul a fost intemeiat de ciobanul bucur si oile sale. poate ca oile intre timp s-au transformat in pipite pestrite, dar ciobanii au ramas. ceea ce este surprinzator e aceasta schisma intre ciobanii ce au evoluat in vietuitoare subumane capabile de a locui le bloc, seminte, manele, the usual, si ciobanii care au ramas cu obiceiurile lor impamantenite. doar ca au devenit intre timp tigani.

cu alte cuvinte, exista un sat de tigani in mijlocul capitalei. si pun pariu ca voi nu stiti de el, sau ca acum va ganditi ca ma refer la altceva. ei bine nu. e chiar un sat. cu case, garduri, carute si cai. acum stiu ca sunteti uimiti. dar stati, sa va mai tin in suspans putin.

bucurestiul a fost conceput sa aiba doua lacuri "de aparare, in caz ca..." pe vremea lui ceausescu. unul din ele este lacul morii. celalalt este lacul vacaresti.
nu ati auzit de lacul vacaresti?



asta pentru ca nu exista. nu a fost niciodata umplut cu apa. este practic un teren destul de mlastinos, sau era mlastinos acum ceva ani. acum este doar un maidan. si ce se mai afla acolo?

pai se afla un satuc. niste case facute din foi de tabla, niste garduri, niste dacii si niste carute. si fauna corespunzatoare. imi imaginez ca trebuie sa fie ceva de genul satrei de tigani vanzatori de rulote din "snatch".
partea amuzanta e ca acel satuc este, mai nou, vecin cu un complex rezidential - niste cladiri de birouri, dupa cum arata, de vreo 20 de nivele, din sticla, asa cum se obisnuieste pe-aici.

este orasul extremelor, este mai mult un amalgam de oameni fortati sa traiasca in acelasi perimetru decat un oras in curs de dezvoltare. este probabil cel mai bizar loc de pe planeta, din toate punctele de vedere. si e chiar aici, totul e sa deschizi ochii!

Un comentariu:

brightie spunea...

alecsule,

sa vezi in india bizar... satul d elanga cladirea de birouri e praf in ochi.