privesc cu surprindere in jur - lumea este teribil de nelamurita, cum se pot mari impozitele?
ei bine, ma scol frumos din pat, ma sterg la gura si-mi trag pe mine pantalonii de analist financiar. noah - populatie, fii atenta aici: tu, bai populatie bai, traiesti intr-un stat - care este statul roman. traind aici, te supui deciziilor pe care statul le ia pentru tine - ca de-asta te-ai dus la vot sa-ti alegi reprezentanti. i-ai ales, ei te reprezinta. deci tu te supui deciziilor luate de ei, finca sunt luate in favoarea ta - ca tu i-ai ales. pana aici cred ca totu-i clar.
ei bine, acu' vreun an statul in care tu vietuiesti ca o vita a luat cu imprumut o gramada de bani de la FMI - care este instanta globala de la care un stat ia bani si pe care tre sa-i dea inapoi cu dobanda. e principiul cametei, dar imbracat in haine de duminica. de ce a luat aceasta gramada de bani statul roman? pai e simplu - criza econimica ne-a lasat fara posibilitatea de a plati salarii, rezulta ca lumea n-ar mai munci si nu s-ar mai produce nimic. fiti atenti, ca aici treaba se complica.
daca aveti juma' de creier veti sesiza ca oricum nu se produce nimic. asta e corect. veti spune de asemenea ca nu se mai produce nimic de ceva vreme. iar, corect. ceea ce inseamna ca gramada de bani de mai sus s-ar fi dus, fireste, spre productie pentru a se repune pe picioare. asta inseamna produse romanesti cumparate de romani, un flux crescand de bani in pusculita statului si o economie in refacere. asta inseamna investitii din partea statului, adica iau gramada aia de bani, eu, statul, si o bag in fabrici si uzine, ca sa-mi fie bine cand o fi sa-mi fie. pana aici e clar? daca nu, astept intrebari.
acum apare mica problema. statul, ca reprezentant al populatiei din el, n-a facut treaba asta. ceea ce inseamna mai multe chestii in acelasi timp, si aici treaba devine cu adevarat complicata.
1. banii nu s-au investit in fabrici si uzine romanesti, ceea ce inseamna ca in continuare nu se produce nimic autohton - rezulta ca fluxul de bani ce se-aduna in pusculita a ramas doar ipotetic.
2. romania e in continuare in ruine, din moment ce ultimele doua mari chestii care mai functioneaza e una la francezi, aia cu masinile, si una la austrieci, impreuna cu tot subsolul romaniei (clauza contractuala, dar asta-i alta poveste legata de aderarea la uniune si alte cacaturi pe care nu le dezvoltam aici).
3. gramada de bani despre care e vorba s-a distribuit pentru a plati salariile - mare atentie aici - salariile functionarilor de la stat. finca romania e deja vanduta bucata cu bucata, iar majoritatea fortei de munca lucreaza la particulari, care isi platesc salariile din profit (indiferent ca-s romani sau straini). deci iata unde-au disparut banii.
pentru a face o pitoresca analogie, voi spune urmatoarele: tu esti un cultivator de floarea soarelui. la un moment dat se-ntampla ceva si esti pus in imposibilitatea de a mai cultiva aceasta floare. nu mai ai seminte. te duci frumos la piata si iei cu imprumut seminte ca sa le bagi in pamant si sa creasca iar campuri de floarea-soarelui, pentru a-ti merge bine - iar apoi sa le dai inapoi din propria productie. dar, ajuns inapoi pe ogorul tau pustiu, te gandesti ca ar fi mai bine pentru tine sa mananci toate semintele cumparate si sa te simti bine o saptamana decat sa muncesti iar pe ogor. ei bine, ai mancat, ai facut burta, iar acum tocmai au venit pietarii sa-ti ceara datoria. n-ai seminte, ca le-ai papat. n-ai nici ogor, nai nici cultura, n-ai nici recolta, n-ai nimic. deci ce faci? te duci la alea cateva flori ce mai cresteau raspandite pe cine stie unde si - pentru ca le iubesti si sunt tot ce ti-a ramas - le scuturi de le ia mama dracu', le iei semintele si le dai la pietari, si-apoi sa te tii ce-o sa ne mai amuzam.
te trezesti dimineata plin de transpiratie si-ti dai seama ca n-ai visat urat, ca lucrurile astea chiar se intampla. ca tu, populatia, de fapt n-ai fost la vot pentru ca fruntasii tarii nu-s chiar fruntasi si pentru ca n-avea cine sa te reprezinte dintre ei. te trezesti ca nu mai ai bani si te consideri fericit ca macar ai un rahat de-acoperis deassupra capului - si totusi e o mica voce acolo undeva care urla la tine si te-ntreaba "cat p*** mea ai de gand sa mai suporti?" e clar pentru toata lumea ce trebuie facut. trebue rasturnata din temelii toata clasa politica, TOATA, si adusi dracu' niste oameni politici din alta tara, nu pentru c-ar fi mai buni, dar pentru ca n-ar mai avea legaturi cu tot rahatul asta. si legaturile alea ne-omoara pe noi.
deci, in caz ca n-am fost inteles bine.
draga populatie, esti pe moarte si trebuie sa te salvezi singura.
pasu' 1: dai jos guvern, parlament, tot ce tine de clasa politica
pasu' 2: aduci in locu' lor pe altii, eventual din filipine sau burkina faso sau ceva de genu asta, care nici sa nu fi auzit de romania.
o sa zici ca tu nu esti o populatie, esti un singur om. ce sa faci tu, un singur om?
te conduc eu bai, numai hai dracu' sa facem ceva!
a, nu vrei sa te conduc? ok, condu-ma tu, ca eu vin.
p.s. stiu ca n-o sa se intample nimic, traim intr-o natiune sedata de televizor, scandaluri sexuale, manele, si in principiu n-o sa faci nimic pentru ca e mai comod sa stai si sa-nduri.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
6 comentarii:
Eu n-am votat din principiu, dar hidosii aia ma reprezinta. Ei iau decizii in numele meu. Si le iau prost. Ma rog, ma cunosti indeajuns incat sa stii cum ma iau cu mainile de cap cand vine vorba de clasa politica...
Hei, pe langa subiectul post-ului vostru sa stiti ca am gasit bere de aia de care ati baut voi in BV, Fischer se cheama, nu? Se gaseste in Cora:)
bonjur.
puisoru': da, cunoastem problema
alinutza: chesia foarte interesanta e ca noi am luat berea aia din bar, la pret de bar, am cumparat si-o plasa pentru ca s-o ducem la hotel, apoi am impachetat-o cu grija intre haine, sa nu se sparga sticlele, apoi am carat-o pe tren si prin taxi-uri ca s-ajungem acasa si sa aflam ca, intr-adevar, se gaseste si pe la noi prin hipermarketuri. as prefera sa nu mai comentez pe tema asta :))
Hai să facem ceva, că deşi nu sunt afectată în mod direct, nu mai suport lichelele astea de la noi. Deci, punem la cale o revoluţie, ceva?
nu revolutie, ca nu-mi place cum suna. are conotatii violente. o miscare populara cred ca ar fi ok. dar sa ne strangem mai multi. eu am aprins un foc. s-or mai aprinde si altele, ca nu-s singurul care gandeste asa, pun pariu.
Viitorul nu mai suna deloc bine. Care-i planul?
Trimiteți un comentariu