vineri, 12 februarie 2010

Changing Places


despre David Lodge este aproape imposibil sa nu scrii decat la superlativ. Pentru mine cartile lui sunt ca un fel de terapie, ma binedispun instantaneu asa ca nu mi s-a parut ca arunc banii aiurea cand mi-am luat volumul din imagine, o veritabila caramaida, in ciuda faptului ca citisem trilogia si in traducerea de la Polirom.

' Changin Places' ( ' Schimb de Dame-cum a fost tradus la noi) este povestea a doi profesori universitari, Morris Zapp de la Euphoria University, USA si Philip Swallow de la Rummidge University, Anglia, care fac un schimb de catedre (si nu numai :) ) , pe perioada semestrului de iarna. Daca povestea ar fi doar asta si tot ar fi mai mult decat suficient ca sa te tina lipit de carte ( razand ca prostul singur in pat, sau chicotind pe infundate in metrou ),dar nu, Lodge profita de pretext si pune fata in fata nu doar doua sisteme universitatea ( din persectiva profesorului), ci si doua culturi, subliniind in mod ironic neajunsurile fiecareia.

Daca atunci cand eram studenta (inca imi amintesc iarna anului doi de faculta, mi-am cumparat cadou de craciun trilogia si medalionul cu matza) am devorat cartile una dupa alta, acuma le pastrez, citindu-le cum isi mananca un copil prajitura preferata, lingand indelung lingurita, incercand sa-si prelungeasca placerea cat mai mult si alternandu-le cu cate un volum din Proust, nu pentru ca ultimul nu mi-ar placea, ci pentru ca sunt doua tipuri de lectura complet diferite.

3 comentarii:

Andre spunea...

Am fost la biblio si am luat asa: Therapy, Small World si The British Museum is Falling Down. De David, David Lodge evident :)

Abia astept!

Yuki spunea...

oooo, ce-o sa te mai distrezi :D :)

Ally spunea...

Citit-am vreo 6, cel mai mult mi-a placut The British Museum... definitely worth reading :)