Ca imprat nu a continuat politica de cuceriri a lui Traian, preferand chiar sa renunte la unele colonii mult prea indepartate si greu de aparat, singrul conflict major fiind al doilea razboi iudaic care a dus la distrugerea Ierusalimului si schimbarea numelui provinciei din Iudeea in Palestina.
Hadrian ramane in istorie ca imparatul care a consolidat si stabilit granitele imperului roman, ca bun administrator si soldat, preferand sa strabata imperiul in lung si-n lat, in locul vietii linistite de la Roma. A fost initiatorul foarte multor lucrari de arhitectura, banuit a fi iubit Grecia si cultura greceasca mai mult decat pe cea romana, considerand-o superioara pe cea dintai.
Una dintre curiozitatile domniei sale ramane " Zidul lui Hadrian" din nordul Angliei, scopul acestuia fiind, se presupune, delimitarea frontierei de nord a Imperiului.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEigAUOI3a2OgpFukDBks-5j1j8VlXGg6KA5ylsUWNzbhyDuinRI78EOCpptZB07o4na6U87SUbb50ALfrQRqbpugyIhK7-D3PWkkXBjmSEN8lwwqFwt-Jsd6pqxrL4-VmMHaY53J3Fg1zM/s320/hadrians_wall.png)
" Memoriile lui Hadrian" de Marguerite Yourcenar ( prima femeie primita in Academia Franceza) este scrisa sub forma unei lungi epistole catre Marcus Aurelius ( viitorul sau succesor). Imparatul rememoreaza si mediteaza asupra trecutului sau, descriindu-si ascensiunea sub Traian, prietenia si devotamentul fata de Plotina, politicile sale militare, dragostea sa pentru poezie, arta, filozofie.
Dupa cum declara autoarea in caietele de note inserate la sfarsitul cartii, s-a oprit asupra acestui personaj deoarece el a domnit intr-o vreme cand zeii isi pierdusera puterea, iar crestinismul nu se nascuse inca.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhrQVyjZF7j1-FVPul3-63R-KmmmZzU5MjfLezGxVeDUASzsgFWS6cJJapg0AzWK2ovOa9HnFMOpaifbF75G0L4g2eYQ1oDhmHINzTZsW1QsIg71Ld_5l7fThalNbmVPLUNkcQAkMK444Q/s320/coperta..jpg)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu