sâmbătă, 1 august 2009

un loc fermecat numit romania

am fost in viata mea de doua ori peste granite. o data in viena, acu vreo 2 ani, si o data acum, in dubrovnik, cu sotia.

in viena am vazut turisti doar prin centru, printre care si romani. zgomotosi, nesimtiti, facandu-ma sa-mi fie rusine sa vorbesc aceeasi limba.
in dubrovnik turisti sunt peste tot, si de toate natiile. despre asta a vorbit si yuki. dar romanii sunt mai ai dracului ca restul. au atitudinea aia, "uita-te la mine, sunt nesimtit, uita-te la mine, mi se rupe de parerea ta, uita-te la mine, nu ma intereseaza ca te deranjez!"
de cate ori ne intreba cineva de unde suntem, sincer, imi era rusine sa raspund. pentru ca m-am nascut cu rusinea de a fi roman - si nimic nu poate sterge asta.
romanii, intr-un grup de oameni, sunt aia care vorbesc tare, care se imping, care isi admira adidasii de firma si tzoalele kitschoase, romanii sunt in general grupul ala de oameni de care iti vine sa te feresti instinctiv.

o tara plina de romani e mai mult decat poate suporta un om.

3 comentarii:

Andre spunea...

Stii, la inceput aici eram pra ametita si zapacita de tot ce era in jurul meu pentru a-mi observa conationalii dezlegati in orasele lumii. Primul 'soc' l-am avut insa in supermarketul local, un loc linistit, cu spatii largi printre rafturi, unde nu se aude muzica la maxim ca la carrefourul bucurestean. In tot acest calm isi fac aparitia de dupa rafturi doi ei si doua ele, colorati cum i-a facut mama lor tipand in gura mare 'astia e prosti ma aici, nu are nimica'. Se agatau de tot ce le pica in mana, galagiosi si buricul pamantului...

Apoi am mai avut ceva experiente in Londra, cand am zis ca s-au mutat toti romanii acolo. Am plecat repede si de multe ori am continuat sa vorbesc in engleza cu dl Andre.

brightie spunea...

tot la capitolul ce n-am apucat sa povestim, pe langa povestirea cu ceferista incompetenta - asa ca sa fie cireasa de pe tort intreaga:

ne ducem sa mancam la o terasa modesta cu preturi de criza si nimerim cu un grup de preamandri locuitori ai teritoriului numit romania. o familie extinsa la vreo 7 membri cu matusi si copii la un loc.
mai, au exasperat-o pe chelnerita aia saraca.
adune 5 sucuri, ba nu sapte.
da limonada asta din ce e facuta? (?!?! - din mere boule!)
da gheata nu ne aduci? (in conditiile in care sucul ala tremura saracul in pahar).
da sucul asta e la PET, de ce nu-l torni din sticla?
ala de pe ecuson e numele tau? cum se citeste? da tu ce esti, ca romanca nu esti? (deci la faza asta imi venea deja sa-mi bag unghiile in gat pana la cot - daca eram in locul tipei care btw era unguroaica si-o chema kinga ii ziceam: se pronunta kingo si vine de la king kong si daca-ti palesc o laba de maimuta supraponderala peste botul ala spurcat, o sa intelegi instataneu cum se poate muri din curiozitate, hominid needucat si scabros ce esti!

brightie spunea...

erata: adu-ne. :)