luni, 24 august 2009

book review: jucatorii de pe titan


sursa imaginii: eu.

iata si ultimul roman de philip tradus de cei de la nautilus. nu stiu sa va spun exact cand a aparut, acum vreo luna inca nu era pe piata.
cumparat ieri, terminat azi, placut mult.

philip k dick e un scriitor de scurte povestioare s.f.
singura diferenta este ca scurtele lui povestioare se intind pe cateva sute de pagini. ceea ce e foarte bine. spun despre el ca scria povestioare prin prisma faptului ca ernesto sabato spunea, la un moment dat, ca scriitorului de roman i se permit anumite scapari, dar scriitorului de povesti nu.
si exact asta gasesti la philip. romane meticulos alcatuite, fara nici o urma de stangacie, romane care te atrag miseleste in lumea post-apocaliptica imbibata de medicamente ce altereaza realitatea, populata de indivizi dintre cei mai variati- fiecare cu boala lui psihica, totul infasurat intr-un context science-fiction in care tehnologia mai degraba a determinat distrugerea rasei umane decat salvarea ei. am spus ca te atrag miseleste pentru ca aceste romane se termina mult, mult prea repede, iar tu esti fortat sa revii intr-o lume normala.

in cartea de fata vogii, locuitorii de pe titan, se straduiesc sa mentina omenirea (cele cateva milioane ramase) in sterilitate. jocul despre care e vorba e insasi sansa de a castiga teritorii vaste pe coasta de vest a americii - teritorii ce nu ajuta cu nimic, pana la urma, doar sporesc ego-ul posesorilor lor. iar, o data cu teritoriile, se castiga si nevestele proprietarilor. ceea ce e important. de ce? pentru ca astfel sporesc sansele de concepere a unui copil.

adauga in reteta un posesor de terenuri cu tendinte sinucigase, ce tocmai a pierdut o proprietate si sotia, o societate secreta de oameni cu puteri paranormale, o adolescenta ce nu si le poate controla, o factiune de vogi ce vor sa distruga omenirea, si iata si cartea in cauza: jucatorii de pe titan.

la fel ca toate celelalte carti ale lui philip, merita pe deplin citita. e ca o pastila puternica ce te transpune, pret de doua - trei ore, intr-unul din viitorurile sumbre ce pot veni.

Niciun comentariu: