vineri, 28 august 2009

imi cer scuze

s-a aniversat acum cateva zile o chestie despre care chiar ar fi trebuit sa scriu. si nu am facut-o, evident. este vorba, dupa cum bine ati ghicit (da, zic la misto), despre cei 400 de ani care au trecut de la inventarea telescopului de catre galileo galilei.

ma bucura nespus faptul ca majoritatea - inclusiv google - s-a referit la acest eveniment ca fiind "discovery of the telescope". permiteti-mi sa va corectez, exista niste diferente subtile intre descoperire si inventie.

de exemplu, columb a descoperit america, doar ca nu stia ca e america, stia ca e india, deci practic columb nu a descoperit nimic. nu poti spune ca a inventat america; nici macar ca a inventat india. practic, columb a adus cartofi si porumb si cam atat. asta e meritul lui. si se pare ca a mai adus si un ou. in fine.

benjamin franklin, tipul cu lentilele bifocale, a descoperit electricitatea. e o descoperire. desi el a afirmat intotdeauna ca e inventatorul electricitatii ([...] inventor of electricity! / -don't you mean discoverer? / discoverer? do you think the greatest power in the universe is just sitting under some rock, waiting to be discovered? [...] - sursa: "day of the tentacle")

din exemplele ilustrate mai sus e lesne sa ajungem la concluzia ca diferenta esentiala intre o descoperire si o inventie este care este. si anume descoperirea deja este, in timp ce inventia nu este pana nu este, efectiv.

in tot cazul, se pare ca galilei a fost un tip de treaba. s-au facut si cantecele pe tema asta. uite:



Did you ever touch the starlight?
Dream for a thousand years?
Have you ever seen the beauty
Of a newborn century?

And time has come to doubt
About the holy verse
It is just a weak reflection
In our endless universe

And in your hour of darkness
The beauty guides your way




in incheiere voi adauga doar ca cititorii nostri sunt mai smecheri decat ai lor. parafrazand academia catavencu, evident.

Un comentariu:

brightie spunea...

he,he. fain articol.
multam de iluminare. :D