duminică, 6 septembrie 2009

dSLR tip: cleaning your sensor

ce o sa va povestesc eu aici poate sa va strice aparatul foto, asa ca daca aveti de gand sa faceti singuri chestia asta o faceti pe riscul vostru.
gasiti aici un site dedicat acestei proceduri atat de utile unui fotograf.

si acum sa-ncepem.

primul pas este atunci cand constati ca ai praf pe senzor. praful apare sub forma unor puncte negre ce strica bunatate de poza. ca de exemplu:


puteti observa incercuite doua particule de praf ce strica cerul si ninsoarea. este foarte frustrant cand ajungi acasa si vezi ca un senin perfect are pistrui negri. e si mai frustrant cand te gandesti ca acum va trebui sa duci aparatul la un specialist si sa platesti nu-stiu-cat sa-ti curete senzorul.

motiv pentru care te duci la magazin si iti cumperi asta, apoi te intorci acasa si dai peste acest articol. si afli ca ti-ar trebui si o perie finuta, ceva.

a doua chestie pe care o faci este sa vezi exact cat praf ai pe senzor si unde se afla el. asa ca setezi aparatul pe aperture priority, il duci la diafragma minima (gen f22) si pozezi monitorul (cu manual focus) dupa ce ai deschis in prealabil un notepad in full screen.
ar trebui sa iasa ceva asemanator cu ce e mai jos (inafara de cerculetele rosii)


ce trebuie sa tii minte. praful ce apare in fotografie este de fapt intors la 180 de grade pe senzor. adica, in cazul nostru, punctele din stanga sus in poza se afla in dreapta jos pe senzor (a doua poza e rotita sa corespunda senzorului).

acum ca stii unde e praful, trebuie doar sa-l cureti. eu procedez astfel:
aparatul setat pe manual -> bulb, scot obiectivul, apas declansatorul si il tin apasat. cu mana stanga. iar cu dreapta folosesc pompa de aer cu grija sa nu ating absolut nimic in interior. este de preferat ca aparatul sa se indrepte in jos, pentru a nu cadea praful inapoi pe senzor.

dupa prima tura se monteaza iar obiectivul, se mai face o poza, se verifica nivelul de praf si pe unde a mai ajuns. se repeta pasul 1.

exista posibilitatea ca unele particule sa nu plece doar cu un jet de aer. atunci folosesc o perie fina (si in nici un caz nu apas, doar ating senzorul). acest procedeu va aduce aparent mai multe particule de praf. dar dupa ce termini cu peria folosesti din nou pompa de aer, iar praful va fi indepartat aproape complet. adica asa:



in ultima poza am descoperit un punct alb (de aia are semnul intrebarii sageata respectiva). nu e relevant pt. prezentarea de fata.
se pot observa in continuare particule de praf, dar nu vor aparea niciodata in poza (abia sunt observabile la f22 si cu contrastul crescut la maximum in postprocesare). dupa cum se poate vedea, firele de praf ce creau probleme au disparut.

succes si daca nu esti sigur ca vrei sa umbli la chestiile astea, du-te la un laborator specializat. e mai ieftin decat un nou aparat foto!

Niciun comentariu: